RİSKLİ YAPI TESPİTİ

 
Mevcut yapıların değerlendirilmesine ilişkin yönetmelik 2007 deprem yönetmeliğine eklenmiş olup, 2007 yılından bu yana yapıların olası depremlere karşı sismik risklerinin tespitine devam edilmektedir. Bu yönetmelik çerçevesinde yapıların değerlendirilmesi için; yapıdan toplanacak bilgi düzeyleri sınırlı, orta ve kapsamlı olarak üçe ayrılmıştır.
 
Erzincan ılının birinci deprem kuşağında yer alması ve özelikle yapıların mevcut fay hattına olan uzaklığı düşünüldüğünde yapılarınızın deprem performans seviyelerinin belirlenmesi oldukca önemlidir.
 
 

RİSKLİ YAPI DEMEK BİNANIN YIKILMASI GEREKTİĞİMİ DEMEK?

Riskli yapının anlamanı değerlendirilen binanın olası deprem karşısında istenilen performans düzeyini sağlayamadığı anlamı taşımaktadır. Yapının kullanım amacı, bina önem katsayıları gibi parametreler göz önünde tutularak yapıdan beklenen performansı deprem sırasında gösterememesi o yapının riskli olduğuna işaret etmekte ve yapının hangi boyutda güçlendirilmesi yada yıkılması gerektiği hususunda yardımcı olmaktadır.
 
 
 

RİSKLİ YAPI TESPİTİNDE HER İNŞAAT MÜHENDİSİ YADA AKADEMİSYEN KARAR VEREBİLİRMİ?

 
Hayır. Riskli yapıların değerlendirilmesi ve karar aşaması oldukça hassasiyet ve bilgi gerektiren hususlardır. Riskli yapıların değerlendirilmesinde bulunacak kişilerin bu konular üzerine eğitim almış olması, yüksek lisansını yada doktora çalışmalarını bu konular üzerinde yapmış olması, bu konularda bilimsel seminer, yayın gibi faaliyetler içerisinde olması gerekmektedir.
 
 
 

RİSKLİ YAPI TESPİTİNDE BULUNACAK İNŞAAT MÜHENDİSİ YADA AKADEMİSYENLERİN HANGİ BRANŞLARDAN OLMASI TERCİHTİR?

 
Riskli yapıların değerlendirilmesi için kesin hükümlülükler olmamasına karşın, yapı mekaniği  ana bilim dalı başkanlıkları tercih edilmelidir.
 
 

GÜÇLENDİRME İŞİ NELERDİR, BU SÜRE ZARFINDA EVİMİ KULLANMAN MÜMKÜNMÜ?

 
Güçlendirme işlemi uygulanacak güçlendirme metodu ve içeriğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak bu süre zarfı içinde genel olarak evin kullanımı pekde mümkün değildir.